In het kort:
Dit is een fantastische 15-delige keukenmessenset uit de B1H Series van het populaire Chinese messenmerk Xinzuo. De set bevat 12 professionele messen (koksmes, santokumes, broodmes, uitbeenmes, groentemes, schilmes, 6 x steakmes) met een gehamerd lemmet van 67 laags Damaststaal met een Damascus kern van 10Cr15CoMoV, het Chinese equivalent van Japans VG10 staal. Het acaciahouten messenblok, de met miniscule diamantstukjes verreikte aanzetstaal en de mutifunctionele keukenschaar maken de set compleet. Het met heat-treatment bewerkte staal zorgt voor een hoge hardheid (58-62 HRC) en een extreem scherpe snede met een hoge scherpteretentie. De messen zijn aan alle zijden tot in detail mooi afgerond, afgewerkt en perfect uitgebalanceerd aan het begin van het lemmet (de krop). De van premium Pakkahout gemaakte handvatten zorgen voor een fijne ergonomische grip.
Materiaal en productiewijze
- Door het staal met geavanceerde vacuüm heat-treatment te bewerken heeft het staal een hoge hardheid en een hoge scherpteretentie.
- Het lemmet is gemaakt van Damascus staal met een kern van 10Cr15CoMoV, het Chinese equivalent van het populaire Japanse VG10 staal. De kern wordt aan beide zijden omgeven door afwisselende lagen van hoog en laag koolstofhoudend roestvrij staal (316 / 316L RVS). Doordat het lemmet naar de snede toe afloopt worden de 33 afwisselende lagen goed zichtbaar, waardoor het artistieke Damascus patroon van het mes ontstaat.
- Het lemmet is gehamerd en is daarmee esthetisch nog aantrekkelijker. Het gehamerde patroon is tevens functioneel, gezien het kleine luchtbubbels creëert tussen het mes en het te snijden voedsel. Hiermee wordt voorkomen dat voedsel aan het lemmet blijft plakken.
- Vrijwel het hele productieproces wordt met de hand doorlopen. Het mes wordt met de hand gepolijst en afgewerkt door vakmannen om zo optimale scherpte en de juiste snijhoek van 15 graden te realiseren.
- Het lemmet is roest- en corrosievrij.
- Het handvat is gemaakt van premium Pakkahout, tot in detail afgewerkt, gepolijst en gladgestreken zodat het naadloos overloopt op het staal.
- Xinzuo voert een extreem gedetailleerde kwaliteitscontrole uit om te garanderen dat elk mes tot in perfectie afgewerkt is. Hierdoor zult u geen krasjes op het lemmet of scheurtjes in het houtwerk tegenkomen.
- De aanzetstaal is gemaakt van koolstofrijk staal waar miniscule stukjes diamant op zijn verwerkt. Dit maakt dat de aanzetsaal een ontzettend hoge hardheid heeft en daarmee geschikt is om professionele messen met een hoge hardheid aan te zetten. Daarnaast is de aanzetstaal roest- en corrosievrij.
Inhoud messenset
- 1 x Koksmes (238 gram, lemmet van 20 cm);
- 1 x Santokumes (235 gram, lemmet van 18 cm);
- 1 x Broodmes (198 gram, lemmet van 20 cm);
- 1 x Uitbeenmes (157 gram, lemmet van 14 cm);
- 1 x Groentemes (95 gram, lemmet van 12 cm);
- 1 x Schilmes (85 gram, lemmet van 9 cm);
- 6 x Steakmes (100 gram, lemmet van 12 cm);
- 1 x Keukenschaar (167 gram, lengte van 21 cm, gemaakt van RVS);
- 1 x Aanzetstaal (362 gram, lemmet van 23 cm);
- 1 x Messenblok (2.8 kg, 28 cm x 13 cm x 21 cm).
- Luxe geschekdoos
- Garantie van 10 jaar
Specificaties messen B1H Series
- Kern lemmet: 10Cr15CoMoV;
- Damascus lagen: 316 / 316L RVS;
- Hardheid lemmet: 58-62 HRC;
- Roest en corrosie vrij: ja;
- Balans: op de krop (begin lemmet);
- Hoek van snede: 15 graden;
- Vaatwasserbestendig: nee;
- Inclusief luxe giftbox: ja;
- Garantie: 10 jaar.
Gebruik messen
- Een goed Koksmes is de belangrijkste tool in de keuken. Je kunt er niet alleen grote en kleine stukken fruit, groenten en vlees mee snijden, maar je kunt er ook mee hakken, wiegen, knoflook pletten en kruiden bereiden. Voor zowel de chef als voor de hobbykok is dit het eerste en meest essentiële keukenmes om in huis te halen.
- Een Santokumes is als het ware de Japanse versie van het koksmes, een echte alleskunner. Je kunt er niet alleen grote en kleine stukken fruit, groenten en vlees mee snijden, maar je kunt er ook mee hakken, wiegen, knoflook pletten en kruiden bereiden. Voor zowel de chef als voor de hobbykok is een koksmes of een santokumes het eerste en meest essentiële keukenmes om in huis te halen.
- Een broodmes is een lang, gekarteld mes waarmee alle soorten brood gesneden kunnen worden. Dankzij de kartels van het mes snijdt u eenvoudig door de eventueel harde korst van het brood, zonder daarbij het zachte binnenste gedeelte te pletten. Met dit kwalitatieve broodmes snijdt u dus gemakkelijk door alle broden, zonder daarbij te kruimelen of het brood te laten indeuken. Daarnaast is een broodmes ook uitermate geschikt voor het snijden van cake/taart en harde groenten/fruit zoals meloenen/pompoenen. Een mooie toevoeging voor een ieders keuken!
- Een uitbeenmes is een keukenmes met een dun en enigzins flexibel lemmet. Hierdoor is het ideaal om verschillende soorten vlees mee te ontbenen en geschikt om huid, pezen of vetdelen van vlees te verwijderen. Een uitbeenmes lijkt erg op een fileermes, maar het verschil is dat een fileermes nog flexibeler is. Een mooie toevoeging in de keuken voor mensen die veel onbewerkt vlees en vis verwerken tot gerecht.
- Een groentemes, ook wel officemes, is de kleine versie van het koksmes. Het is een veelzijdig mes dat met name geschikt is voor het snijden van fruit en groente, maar eigenlijk goed van pas komt bij alle preciese snijtaken. Met dit kwalitatieve groentemes snippert u met speels gemak een ui fijn en kunt u een tomaat in kleine stukjes verwerken zonder dat de tomaat daarbij geplet wordt. Voor iedereen een mooie aanvulling op een goed koksmes. Ook zeer geschikt voor mensen met een wat kleinere hand.
- Een klein mes, maar een groot gemak! Een schilmes (fruitmes) is een klein mes voor ultieme precisie bij snijtaken en/of schilwerk. Met dit veelzijdige kwalitatieve schilmesje van Xinzuo schilt u niet alleen uw (aard)appels en kiwi's, u snippert ook met speels gemak een ui fijn en u snijdt tomaten in kleine stukjes zonder dat deze daarbij geplet worden. Voor iedereen een mooie aanvulling in de keuken. Ook zeer geschikt voor mensen met een wat kleinere hand.
- Een steakmes is een scherp tafelmes, dat vooral gebruikt wordt voor het snijden van zachte vleessoorten zoals biefstuk. Een steakmes heeft een slank, stevig en scherp lemmet, vaak uitlopend in een punt. Mensen die thuis vaak biefstuk consumeren zullen ontzettend blij zijn met dit scherpe en stijlvolle supermes van Xinzuo.
- Goede messen moeten goed onderhouden worden. Een aanzetstaal is daarom een onmisbaar gereedschap in de keuken. Dit kwalitatieve aanzetstaal is met zijn hoge hardheid speciaal geschikt voor de messen uit de Xinzuo B1H Series. Met een paar eenvoudige bewegingen langs het aanzetstaal behoudt u de scherpe rand van uw mes, waardoor het snijwerk moeiteloos en veilig blijft.
- Een echte onderschatte must-have in de keuken is een multifunctionele keukenschaar. Deze professionele keukenschaar van Xinzuo is geschikt om te kruiden en vlees mee te knippen, te schaven, fruit te schaven, noten te kraken en bier te openen. De verwijderbare knop zorgt ervoor dat de schaar goed en gemakkelijk schoon te maken is.
Het merk Xinzuo
Xinzuo is een wereldwijde voorloper als het gaat om hoogwaardige Damascus stalen messen. Het merk is gebaseerd in YangJiang in China, waar de messenproductie al ruim 1400 jaar geleden begon. Xinzuo geloof in de kracht van vakmanschap en gebruikt de jarenlange ervaring om te concurreren met de internationaal veel aandacht krijgende Japanse messenproductie. Xinzuo streeft naar perfectie in elk mes dat ze produceert en is volledig toegewijd om het beste van het beste te leveren voor een eerlijke prijs. Ten opzichte van de Japanse messenmarkt heeft Xinzuo het voordeel van lagere productiekosten en daarmee streeft Xinzuo veel Japanse messenmakers voorbij en krijgt het merk internationaal veel positieve feedback (zie bijv. ChefPanko).
Xinzuo waarborgt haar hoge kwaliteit door zeer uitgebreide kwaliteitscontroles. De kwaliteit van de messen van Xinzuo wordt inmiddels internationaal erkend, onder meer bevestigt door het gebruik ervan door meerdere Michelinster restaurants in Italië. Elk mes vertelt een uniek verhaal en toont de kunst en vaardigheid die nodig zijn om deze prachtige keukenmessen te realiseren. De betoverende patronen van het Damascus staal sieren de lemmeten en zijn de kers op de taart van de messen van Xinzuo.
Onderhoud
Een goed mes vraagt om goed onderhoud. Dat begint bij het direct schoonmaken van het mes na gebruik. Het schoonmaken van het mes dient met de hand te gebeuren onder de warme kraan, niet in de vaatwasser. De vaatwasser kan zowel het lemmet als het handvat van het mes beschadigen en zorgt ervoor dat de scherpte van het mes veel sneller afneemt. Na het schoonmaken raden wij aan de messen op een droge plek te bewaren.
Na verloop van tijd slijt een mes waardoor het minder scherp wordt. Er ontstaan bramen op de snede en u zult merken dat het snijden minder makkelijk gaat dan voorheen. Het scherp houden van het mes kan met behulp van een aanzetstaal en/of een slijpsteen (of slijpmachine). Een aanzetstaal is bedoeld om vrij regelmatig de bramen van de snede te verwijderen om zo het mes weer scherp te maken. Echter, na veel slijtage zal het aanzetstaal niet meer voldoende zijn. Dan is het tijd om het mes bij te slijpen. Dit kunt u zelf doen met een slijpsteen of slijpmachine, maar als u hier geen ervaring in heeft, kunt u het ook laten doen door een professionele messenslijper.
Let op: wij raden de aanzetstalen van Xinzuo aan om messen van Xinzuo aan te zetten, gezien het aanzetten van deze messen alleen mogelijk is met een aanzetstaal met een uitzonderlijk hoge hardheid.
Garantie
Xinzuo Nederland biedt standaard 10 jaar garantie op alle producten van Xinzuo.